My Blog

Suara Mahasiswa Dicantas di Forum Suara Mahasiswa

January 24, 2013
file 20181010 72121 1o65u8e - Suara Mahasiswa Dicantas di Forum Suara Mahasiswa

SUARA MAHASISWA DICANTAS DI FORUM SUARA MAHASISWA

Salam,,

Bukan niat ambo untuk bermain isu-isu politik. Terlalu mentah untuk membahaskan isu yang berat seperti itu. Tapi ini mengenai kebebasan bersuara seorang mahasiswa yang dinafikan. Bagi ambo generasi ini berhak mengemukakan pandangan mereka terhadap kes politik yang berlaku baru-baru ini. Sekarang ini jadi satu trending ayat ini..“Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..Listen..!!” di laman Facebook dan Youtube.

forum+mahasiswa - Suara Mahasiswa Dicantas di Forum Suara Mahasiswa

Anda semua lihatlah sendiri video dibawah dan nilaikan sendiri. Tolak ketepi isu Bersih, Ambiga dan yang mana tak berkenan dihati. Tapi nilailah siapa yang biadap dan siapa yang patut belajar menunjukkan respect. Kasihan melihat individu tersebut.

Tindakan Yang Dikenakan

Belum habis mahasiswa itu mengemukakan hujahnya mengenai isu pendidikan percuma, moderator rambut berkarat itu mencelah dan memberhentikan hujah mahasiswa bernama, Bawani. Moderator itu kemudiannya, cuba membalas hujah tersebut dengan hujah sinis yang mengaibkan mahasiswa itu dihadapan khalayak.

Pada hemat ambo, hujah yang dikemukan oleh saudari Bawani itu cukup bernas dan dia turut mengemukakan fakta. Tetapi mengapa ianya dinafikan? Mengapa tidak di balas hujah tersebut dengan hujah yang matang juga? Adakah moderator tidak bersedia atau tidak menduga hujah sehebat itu dari seorang mahasiswa. [HokAlohh tetiba ambo jadi semangat].

Jika silap atau salah fakta yang dikemukakan oleh Bawani itu maka utarakan fakta yang tepat. Bukannya memilih untuk menidakkan hak bersuara mahasiswa itu.

Sebelum ini kita selalu dengar ayat lebih kurang seperti ini..“mahasiswa tak perlulah berdemonstrasi. Jika ingin bersuara gunalah saluran yang betul sesuai dengan kebijaksanaan anda sebagai pelajar universiti”. Cuba bagi tahu satu dunia, saluran macam mana yang dimaksudkan?

Ambo rasa mahasiswa tersebut telah memilih saluran yang tepat menerusi “Forum Suara Mahasiswa” yang diadakan di Universiti Utara Malaysia. Dimana pihak penganjur telah membuka peluang untuk mahasiswa mengemukan pandangan atau apa-apa isu.

Berikut respons dari Naib Presiden I – Majlis Perwakilan Pelajar Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia MPP (PMUKM).

respons+pmukm - Suara Mahasiswa Dicantas di Forum Suara Mahasiswa

Sekali lagi ambo tegaskan disini, entri ini bukan untuk menzahirkan sokongan kepada mana-mana parti politik tetapi lebih kepada ketidakpuasan hati dengan tindakan tidak matang dan tidak professional moderator tersebut yang juga merupakan Presiden Suara Wanita 1Malaysia (SW1M). Anda lihat dan anda nilai.

You Might Also Like